face.jpg
You can place some brief info about you here

Universitatea din Oradea

Departamentul de Istorie

bib.jpg
Subscribe and receive latest news
Or use this RSS feed
De ce un Centru de Studii imperiale la Oradea? Pentru unii ar putea să pară o temă istoriografică revolută, pentru alţii, poate, un concept elitist. Ideea a venit de la colegii şi prietenii din Chişinău, mai expusi politicilor imperiale şi post-imperiale. Scopul unui asemenea demers ştiinţific este acela de-a investiga consecinţele politicilor imperiale pentru spaţiul românesc, în general, pentru extremităţile sale estice si vestice, în special. Analiza istoriografică urmăreşte consecinţele negative, prezentate de o anumită parte a istoriografiei din vremea regimului comunist, dar si politica de modernizare promovată, bunăoară, de Curtea Vieneză în Transilvania, de asemenea politica religioasă care a impus, în final, naţiunea română între stările din Principat. Din perspectivă metodologică metoda comparativă oferă posibilitatea de-a scoate în evidenţă particularităţile şi similitudinile politicilor economice, administrative, religioase, militare şi culturale promovate de Imperiul Otoman, Habsburgic, Austro-Ungar, precum si de Imperiul Ţarist şi, mai apoi, de către URSS. Metodele de cercetare noi sau clasice folosite de către autori, introducerea de noi informaţii documentare sau reinterpretarea celor clasice demonstrează că subiectul „imperiilor” în istoria spaţiului şi a societăţii românesti este încă puţin cercetat. Acest lucru ne permite să întreprindem noi paşi pentru abordarea tematicii imperiale sperând, în acelasi timp, că membrii centrului vor reuşi să realizez contribuţii majore din acest subiect.
În etapa actuală, când Uniunea Europeană şi-a lărgit considerabil hotarele, interesul faţă de problemele de istorie a zonelor de frontieră a acesteia a crescut enorm. Din acest considerent, reliefarea unor subiecte de istorie, mai puţin cunoscute sau ignorate în mod intenţionat, manifestate în limita răsăriteană şi, respectiv, apuseană a spaţiului românesc, reprezintă unul din obiectivele centrului. În diferite etape ale istoriei, discursul politic a determinat tendinţele şi direcţiile cercetării istorice. Majoritatea istoricilor din Republica Moldova şi România se arată extrem de îngrijorată atât pentru ignoranţa, cât şi pentru imixtiunea politicului în cercetarea istorică din noua entitate politică. În Moldova este evidentă tendinţa de a crea istorici „de curte” care acceptă şi reformulează interpretările oficiale ale istoriei, concepute în perioada sovietică. Mai mult, găsesc sprijin şi deciziile oficiale privind aspectele care trebuie scoase în evidenţă şi cele care trebuie ţinute în umbră în procesul de predare-învăţare a istoriei în şcoală. În România imixtiunea politicului în cercetarea istorică a atins cote alarmante după instaurarea regimului comunist, îndeosebi în perioada stalinistă a regimului. Evenimente şi procese istorice au fost reevaluate în acord cu realităţile politice ale momentului. Spre exemplu, contribuţia elementului slav în procesul formării poporului şi a limbii române a fost exagerată şi s-a acreditat ideea că românii sunt un popor de origine slavă. În acest sens, era necesară o corectă evaluare a istoriografiei spaţiului românesc, dar şi o comparaţie a stării de lucruri la extremităţile sale de est şi de vest.

Membrii centrului:
Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop -presedinte onorific
Prof.univ.dr. Sorin Şipoş – director
Conf.univ.dr. Gabriel Moisa – secretar ştiinţific
Prof.univ.dr. Barbu Ştefănescu - membru
Prof.univ.dr. Mihai Drecin - membru
Prof univ. dr. Sever Dumitraşcu - membru
Prof.univ.dr. Ion Zainea - membru
Prof.univ.dr. Aurel Chiriac - membru
Prof. univ. dr. Ioan Godea – membru
Lect. univ. dr. Florin Sfrengeu - membru
Lect. univ. dr. Mihaela Goman – membru
Lect. univ. dr Bodo Edith.– membru
Asist. univ. dr. Laura Ardelean– membru
Dr. Emilia Gale – asistent de cercetare
Mihaela Cioca – asistent de cercetare

Lorem ipsum dolor sit?

In convallis. (0 | 0%)
Maecenas aliquet (0 | 0%)
Universitatea din Oradea şi Universitatea de Stat a Republicii Moldova au hotărât înfiinţarea unui Centru de Studii Imperiale ”Chişinău-Oradea”, susţinut de Academia Română şi de Departamentul Românilor de Pretutindeni al Guvernului României, centru care să studieze consecinţele politicilor imperiale în estul şi vestul spaţiului românesc.
LANSARE.JPG
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one